Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Михайло Грушевський і Прикарпаття



З нагоди святкування 150-річчя від дня народження видатного українського державного та політичного діяча, Голови Центральної Ради Української Народної Республіки – першої у ХХ столітті незалежної Української держави, історика і організатора української науки Михайла Сергійовича Грушевського (1866-1934) центр електронних засобів інформації обласної бібліотеки підготував віртуальну виставку «Михайло Грушевський і Прикарпаття».

Матеріали виставки структуровані та представлені на сайті обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка за розділами:

-  Життєвий та творчий шлях Михайла Грушевського;

-   Прикарпаття в дослідженнях М.С. Грушевського;

-   Видання творів М.Грушевського у фондах бібліотеки;

-   Великий син великого народу (каталог книжкової виставки);

-   Вірний син свого народу (сценарій літературно-історичного екскурсу);

-   Михайло Грушевський - великий син великого народу (книжкова виставка);

-   На пошану Михайла Грушевського (книжкова виставка);

-   Інтернет-ресурси станом на 29.09.2016р.

   Великий внесок в дослідження Прикарпаття вніс видатний український учений та перший президент України Михайло Грушевський, який разом із сім'єю від 1907-го до 1914-го щоліта жив і працював у власній віллі в с. Криворівні Верховинського району. Поступово літня резиденція Грушевських стала місцем зустрічей і творчої праці низки відомих українських учених, письменників, митців. Михайло Грушевський постійно спілкувався тут з Іваном Франком, Федором Вовком, Володимиром Гнатюком, Михайлом Коцюбинським, Гнатом Хоткевичем та багатьма іншими. Разом вони обговорювали різні наукові, літературні та громадсько-культурні проблеми.

   Також незаперечним є внесок Михайла Сергійовича  Грушевського у розвиток української держави і права. Становлення демократичної, правової Української держави є одним з лейтмотивів ідейної спадщини Михайла Грушевського. Він показав, що еволюція людства, попри всі складнощі, має тенденцію до встановлення справедливого демократичного ладу. Влада у державі має належати особам, обраних народом на демократичних засадах, працювати для народу, спиратися на волю його більшості. Можливо, варто звернутися до його праць зараз, коли ми намагаємося побудувати незалежну демократичну правову Українську державу.

   Усю інформацію даної тематики презентують розділи віртуальної виставки «Михайло Грушевський і Прикарпаття». Тож, запрошуємо детальніше ознайомитися з матеріалами віртуальної виставки,  яка діятиме постійно і доступна всім користувачам мережі Інтернет,  за посиланням: http://lib.if.ua/exhib.html

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка