Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Американські та українські письменники: жанр фантастики



В інформаційно-ресурсному центрі «Вікно в Америку» Івано-Франківської ОУНБ ім. І Франка у рамках міні-проекту обласної книгозбірні, підтриманого Посольством США в Україні, відбувся круглий стіл за участю відомих письменників Прикарпаття, які творять в жанрі фантастики.

Серед гостей були такі знані автори, як Володимир Єшкілєв, український прозаїк, поет, есеїст, чиї книжки - це двері до інших світів, досі невідомих, але показаних так детально, що прочитавши, в тобі поселяється відчуття, ніби ти там щойно побував; Наталія Щерба, сучасна українська письменниця в жанрі підліткової фантастики та фентезі; Ольга Деркачова, українська письменниця, «у чиїх текстах багато змісту, багато таємниць, які до кінця не розкриваються»; Марія Микицей, українська письменниця, чия творчість допомагає відчути красу справжнього природного життя та його ритмів.

Серед запрошених були також Євген Баран, український літературний критик, літературознавець, есеїст, голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України та Василь Бабій, український письменник, краєзнавець.

Також на заході були волонтери Корпусу Миру в Україні Томас Барефут та Роберт Грувер, які із задоволенням попрактикували свою українську мову і познайомилися з місцевими письменниками-фантастами.

Учасники дискусії обговорювали актуальні проблеми розвитку сучасної української літератури, зокрема фантастики, дискутували щодо реалій сьогодення та суспільства майбутнього, як це відображається в літературі, проводили паралель між розвитком жанру фантастики в американському та українському літературному соціумі.

Сьогоднішня література просто не мислима без такого жанру як фантастика. Багато "нафантазованого" письменниками в минулому стало сучасною дійсністю сьогодні. У художній літературі, театрі, кіно фантастична образність відверто умовна, явно порушує реальні зв'язки і закономірності, природні пропорції і форми зображуваних об'єктів. Проте, фантазія не просто вибаглива "гра уяви": в гротескних або ідеальних образах, символах, неймовірних сюжетних конструкціях вона може виражати світогляд автора, характерний для цілої епохи, який він намагається передати своєму читачеві.

Інколи світ здається нам то привабливою юною красунею, то жахливою відьмою. Залежить це від того, через які окуляри дивитися - опуклі чи увігнуті. Фантастика дозволила людині побачити відразу обидві сторони дійсності, переконала, що світ схожий і на красуню, і на відьму. Таке спостереження багатьох спантеличує, позбавляє спокою. Що робити - такий образ світу, який водночас і радує, і лякає. Розуміти його подвійність і приймати її сміливо - вчить нас фантастика.

Справжнім відкриттям для учасників заходу стала молода письменниця Наталія Щерба, чиї твори перекладені багатьма мовами і є надзвичайно популярними не тільки в Україні, а й в Сполучених Штатах Америки,  Польщі, Чехії, Словаччині.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка