Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Михайло Грушевський – великий син великого народу



Таку назву носить книжково-ілюстративна виставка-персоналія, що діє у відділі загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка в рамках святкування ювілею епохальної постаті української історії, якому 29 вересні 2016 р. минає 150 років від дня народження (1866-1934) і чиї роковини відзначатимуться на державному рівні – Михайла Сергійовича Грушевського.

Я хочу... жити, щоб працювати, страждати і боротись разом з вами.

                                            М. Грушевський

 

У кожного народу є свої історичні постаті першої величини, яких не в змозі прикрити пил віків. До таких велетнів української національної культури належить Михайло Грушевський - визначний історик, археолог, літературознавець, соціолог, публіцист, письменник, організатор української науки, громадсько-політичний і державний діяч, засновник Української Народної Республіки, автор понад 2 тисяч наукових праць, в яких історія України просліджується від найдавніших часів до проголошення Української Народної Республіки. Саме з його творчою спадщиною пов'язані ідеї відродження української культури і науки, історичної свідомості й національної гідності народу.

Багатотомна його «Історія України-Руси» - це унікальна пам'ятка української і всеслов'янської культури, невід'ємна складова світової культури взагалі. Неоцінима заслуга Грушевського перед українським народом полягає в тому, що він на величезному архівному матеріалі показав безперервність історії українського народу від часів Київської держави і донедавна, довів, що український народ має своє власне коріння, свою національну культуру та історію.

М. Грушевський - видатний організатор наукової справи на Україні: він створив Українське наукове товариство в Києві, був головою НТШ у Львові. Редаговані ним різноманітні збірники та серійні видання складають золотий фонд української науки, насамперед історіографії.

Як політик М. Грушевський пройшов шлях від засновника національно-демократичної партії Галичини і Товариства українських поступовців у Києві - до творця засад української незалежної держави, голови Центральної Ради. Його політичні погляди змінювались, але любов до свого народу і до історичної істини для нього завжди були вищим мірилом в науковій творчості і політичній діяльності. «Україна для мене найдорожча за все, і, можливо, тому я як стара людина, можу дивитися на життя України з історичної точки зору», - писав Михайло Сергійович. «Батько нації», як його звали сучасники, - Михайло Грушевський завжди був і назавжди залишиться символом соборності, злагоди та всеукраїнського єднання.

До відзначення 150-річчя від дня народження видатного українського державного та політичного діяча, Голови Центральної Ради Української Народної Республіки - першої у ХХ столітті незалежної Української держави, історика і організатора української науки Михайла Грушевського працівники відділу загального читального залу розгорнули виставку-персоналію «Михайло Грушевський - великий син великого народу». На ній представлені книги, що простежують життєвий шлях цієї неординарної особистості, відтворено найрізноманітніші факти його наукової, громадської й державно-політичної діяльності, а саме, «Великий Українець», фотоальбом «Михайло Грушевський», В. Верстюк «М. С. Грушевський», В. Пристайко, Ю. Шаповал «Михайло Грушевський і ГПУ-НКВД. Трагічне десятиліття: 1924-1934». Ю. Шаповал, І. Верба «Михайло Грушевський» та багато інших.

Серед експонованих видань авторства М. Грушевського - «Твори» (в 50-ти томах), «Історія України-Руси» (в 11-ти томах 12 книгах), «Історія української літератури (в 6 томах 9 книгах), «Ілюстрована історія України з додатками та доповненнями», «Нарис історії Київської землі від смерті Ярослава до кінця ХІV сторіччя», праці «З історії релігійної думки на Україні». «На порозі Нової України», «Про старі часи на Україні», «Хто такі українці і чого вони хочуть», «Як жив український народ», збірка творів «Духовна Україна», «Щоденник (1886-1894 рр.)» та інші.

Організатори сподіваються, що книжкова виставка гідно розкриє перед читацьким загалом постать М. Грушевського та приверне увагу всіх, хто цікавиться його науковим доробком, історією національно-визвольного руху та розвитком вітчизняної історичної науки.

Чекаємо на зустріч з вами.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка