Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Володимир Качкан: „З духовним даром до І. Франка”



22 вересня 2016 року у відділі літератури з мистецтва обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відбулася літературна імпреза академіка Володимира Качкана „З духовним даром до І. Франка”, присвячена 160-літньому ювілеєві великого Каменяра.

  Доктор філологічних наук, академік, заслужений діяч науки і техніки України Володимир Качкан презентував видання:

- Науковий збірник матеріалів Всеукраїнської науково-практичної конференції «Іван Франко в сучасних вимірах та осягах»;

- «Одкровення: есеї про літераторів, вчених, митців» Т. 1;

- «Кафедра українознавства і філософії: 20 літ на науковому та навчально-виховному полі».

  Відкрила літературну імпрезу заступник директора бібліотеки Галина Горбань. Вона розповіла про цикл заходів, проведених книгозбірнею на вшанування 160-ліття Івана Франка, які розкривали перед їх учасниками усю потужність особистості Каменяра, його титанічну працю для утвердження українства в Галичині, а також зробила короткий екскурс презентованими виданнями та надала слово академіку Володимиру Качкану.

   У своєму ж виступі вчений розповів про ідею зародження книг, процес їх написання та значимість.

   Володимир Качкан наголосив, що Науковий збірник підготовлено на основі доповідей та повідомлень учас­ників Всеукраїнської науково-практичної конференції, присвяченої 160-річчю з дня народження Івана Франка (м. Івано-Франківськ, 29-30 вересня 2016р.). Про­блемно-тематичний спектр виповнюють дослідження, студії, розвідки докторів та кандидатів наук, професорів і доцентів, досвідчених викладачів-методистів ВНЗ України та академічних інституцій. У полі зору авторів - література, фоль­клористика, педагогія, філософія, історія України, культурологія, мистецтвознав­ство, мовознавство, соціологія, релігієзнавство, політологія, економіка, журна­лістика, народознавство, етнологія та інші аспекти сучасного Франкознавства.

   Перший том книги «Одкровення», яку представив письменник, виповнюють два розділи. До них увійшли документально-художні есеї про знакові постаті в українській етнокультурні, як: М. Андрусяк, Я. Гоян, Я. Дорошенко, В. Лизанчук, Т. Мельничук, Т. Севернюк, Р. Смик, Н. Стефурак, Р. Федорів, І. Хланта, Н. Чир, Б. Бринський, Б. Губаль, О. Ґерета, О. Коровай, Ю. Лесюк, І. Мацялко, М. Мацялко, Б. Негода, В. Пилип'юк, В. Пірус та ін. Вагомим є те, що в книзі автор вдало сполучає біографізм з високо образним виповненням думки.

   Представляючи доробок очолюваної ним кафедра українознавства і філософії Івано-Франківського національного медичного університету, Володимир Атаназійович зазначив, що українознавство в медичному університеті - це виховна навчально-інтегративна система знань, спрямована на вироблення у студентів гуманістичних життєвих принципів, їх знання і розуміння початків та етапів рушійних сил розвитку України, організацію дослідження подальшого поступу української нації. Введення українознавчих дисциплін до базового змісту вищої освіти зумовлене перш за все його потужним пізнавальним і виховним потенціалом, спрямованістю на цілісне правове, гуманістичне, демократичне сприйняття і пізнання людини і світу.

   На літературну імпрезу завітали науковці, письменники та творча еліта Івано-Франківська. Слово тримали: заслужений журналіст Ольга Бабій, письменник Дмитро Захарук, театрознавець Марія Ігнатюк.

    Справжнім сюрпризом для присутніх став музичний сувенір - пісні на слова Івана Франка від аматорської народної чоловічої капели «Сурма» (художній керівник і диригент - заслужений діяч мистецтва Володимир Савчук).

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка