Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Знання для адаптації в умовах сучасного суспільства



20 вересня 2016 р. відбувся випуск групи слухачів безкоштовних курсів для людей похилого віку з основ комп'ютерної грамотності, які діють у регіональному тренінговому центрі, що був створений в рамках програми «Бібліоміст» при обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка. Учасники отримали сертифікати, які їм вручила директор обласної бібліотеки Бабій Л.В.

Для успішної адаптації в сучасному суспільстві громадянам потрібні знання в сфері інформаційно-комп'ютерних технологій. Якщо забезпечені представники середнього віку змогли впоратися з викликами сьогодення, придбати комп'ютер, самостійно (або зі сторонньою допомогою) навчитися працювати на ньому, освоїти інтернет-технології, то інші, особливо незахищені верстви суспільства, які не мають такої можливості, виявилися в скрутному становищі.

Публічні бібліотеки - це не лише культурні та інформаційні, а й соціальні установи. Виконуючи функцію соціального включення, вони надають усім користувачам можливість безоплатного доступу до інформації та знань.

Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Франка, яка є провідною бібліотечною установою регіону, запровадила для людей похилого віку безоплатні курси з навчання роботи з комп'ютером. Проводяться групові (5-6 осіб) заняття тривалістю дві години двічі на тиждень. В програмі навчання висвітлюються такі теми:

- знайомство з комп'ютером;

- операційні системи (ОС), особливості побудови;

- робочий стіл, елементи робочого столу;

- пакет програм Microsoft Office, склад та призначення окремих додатків.    Текстовий процесор Word;

- Всесвітня мережа Internet. Браузери, пошукові системи. Налаштування браузерів. Сервери, сайти, блоги;

- Інтернет-зв'язок: види і характеристики;

- оn-line сервіси;

- соціальні мережі: призначення і можливості.

Освітня програма адаптована для роботи з людьми похилого віку. Учасники  групи -  пенсіонери та внутрішньо переміщені особи -впродовж двох місяців відпрацьовували отримані знання в спеціально обладнаній аудиторії за персональними комп'ютерами.

В РТЦ вже працює друга група і згодом починає роботу третя група, яка складатиметься з людей похилого віку, які є підопічними Івано-Франківського територіального центру соціального обслуговування. 

 

Оновлено 29-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка