Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Твори Франка мовою кіно



14 вересня центр електронних засобів інформації обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка запросив до книгозбірні студентів коледжу університета права імені Короля Данила Галицького. За давньою доброю традицією першокурсникам організували та провели екскурсію бібліотекою, знайомлячи з різноплановою роботою установи та послугами для користувачів, якими можна скористатися в обслуговуючих відділах.

    Презентуючи свої послуги та власні електронні ресурси  на вшанування пам’яті  великого Каменяра  з нагоди 160-річчя з дня народження та 100-річчя з дня смерті, центр електронних засобів інформації провів для студентської молоді в рамках віртуального кіноклубу  кіновікторину  «Твори Франка мовою кіно». Студентам запропонували за фрагментами художніх фільмів відгадати екранізовані твори І.Я. Франка.

     Представлені до перегляду такі фільми: «Захар Беркут» за однойменною історичною повістю про боротьбу наших пращурів проти татаро-монгольської навали на Карпатську Русь 1241 року; художній фільм  «Пастка» за повістю «Перехресні стежки», червоною ниткою якого є тема кохання; екранізована вистава «Украдене щастя» за однойменною драмою, впродовж якої герої шукають відповідь на різні питання – Хто в кого вкрав щастя? Чи дароване воно долею, чи залежить від тебе і людей які тебе оточують? Але на ці запитання відповіді може дати хіба саме життя.

     Після перегляду фільмів відбулося жваве обговорення, адже твори Івана Франка є актуальними і сьогодні. Особливо тема художнього фільму «Захар Беркут» – боротьба із ворогом, захист своєї землі, співзвучна із сьогоденням, із подіями, які відбуваються на Сході України, які не залишають байдужими жодного справжнього українця.

     На завершення заходу студентам коледжу університету права імені Короля Данила Галицького запропонували звернутися до творчості великого Каменяра, перечитати та переосмислити його твори. Які пророчі і особливо важливі його слова сьогодні: «Ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими, а українцями без соціальних кордонів». Власне, як бракує нам самоствердження та згуртованості, відчуття єдиної нації. Але, маючи таку невмирущу творчу спадщину письменника та виховуючи молоде покоління на кращих її зразках, на мою думку, у нас є перспектива на краще майбутнє. Тож дослухаймося до слів українського Мойсея та будьмо вірними його нащадками.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка