Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Книга прочитана екраном



З нагоди святкування Дня українського кіно відділ літератури з мистецтва спільно з відділом книгозберіганння до Дня українського кіно презентують книжково-ілюстративну виставку-дискусію „Книга прочитана екраном”

    Українське кіно  з початку свого існування було своєрідним носієм української культури. Це кіно, у якому панує художній образний світ, де присутні гіперболи і асоціації. Твори українського поетичного кіно формуються під знаком української поезії та поетичної прози,  супроводжуються музичними образами народної пісенності.

     Мета представленої виставки:  познайомити користувачів з витоками українського кінематографу, з кіно, яке апелює до почуття прекрасного, людської душі та розуму, звертається до яскравих образів, ідей, народних уявлень і мотивів...

     Для читачів відділ літератури з мистецтва пропонує цінну колекцію відреставрованих фільмів за участі провідного актора українського кіно 1960-х - 1970-х років Івана Миколайчука та кінематографіста Юрія Іллєнка, зібрання українських німих фільмів 1920-х років в новому музичному супроводі та повну колекцію кінематографічної спадщини Олександра Довженка, які надійшли до фонду протягом 2013-2016 рр. Ці збірки представлені на відеоносіях у цифровому форматі DVD.  До обласної книгозбірні вони надійшли з Національного центру Олександра Довженка - державного кіноархіву художніх  фільмів  України.

      З фондів  відділу книгозберігання представлено ряд періодичних видань, які розкривають загадковий світ українського кіно, його вплив у культурну, соціальну і духовну сфери життя українського народу. Цікавими для прочитання є журнали: «Кіно-коло»,  «Кіно-театр», «Кіно-парк», «Кіно-сценарій» тощо.

     Колектив обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка вітає всіх кінематографістів з професійним святом та бажає творчих злетів, невичерпної наснаги й здійснення найзаповітніших задумів.

          

Довідково для користувачів перелік та коротка анотація дисків представлених на виставці-дискусії:

1. Іван Миколайчук [Кінофільм] :  / Київська  студія художніх фільмів імені О. П. Довженка. - К., 2010. - ел. опт. Диск (CD DVD). - (Класика  українського кінематографа)

    Колекція Іван Миколайчук - збірка відреставрованих фільмів за участі провідного актора українського кіно 1960-х - 1970-х, режисера, сценариста, одного з ідеологів українського поетичного кіно Івана Миколайчука. До колекції увійшли знакові роботи Миколайчука, починаючи з фільмів "Сон" і "Тіні забутих предків", що принесли славу юному авторові-студенту, й закінчуючи найбільш знаною картиною Миколайчука-режисера "Вавилон ХХ". 

2. Юрій Іллєнко [Кінофільм] :  збірник кінематографічних творів / Київська  студія художніх фільмів імені О. П. Довженка. - К., 2010. - ел. опт. Диск (CD DVD). - (Класика  українського кінематографа)

  Колекція Юрій Іллєнко - збірка відреставрованих фільмів, над якими працював український кінематографіст Юрій Іллєнко (1936 - 2010).Колекція представляє найбільш плідні в біографії Іллєнка роки - з 1964 по 1989. Водночас, цей час можна охарактеризувати як період найбільшого злету українського поетичного кіно, тематичне та стилістичне обличчя якого він багато в чому визначав як режисер, оператор і сценарист. 

3. Олександр Довженко. Творча спадщина [Кінофільм] - К., 2006. - ел. опт. Диск (CD DVD). - (Класика  українського кінематографа)

  Створена вперше в Україні з ініціативи Міністерства культури і туризму України Колекція кінематографічної спадщини Олександра Довженка на відеоносіях у цифровому форматі DVD складається з 10 інтерактивних дисків, на яких представлені фільми митця - як зроблені безпосередньо ним (у тому числі незавершений фільм "Прощай, Америко!"), так і фільми, що були зняті за сценаріями або нездійсненими задумами Довженка іншими митцями кіно, а також документальний фільм-роздум про трагічну творчу долю великого кіномитця.

  До колекції кінематографічної спадщини Олександра Довженка надається Анотований каталог, до якого включено Літопис життя, творчості і діяльності О. П. Довженка і фільмографію до фільмів, що увійшли до комплекту.

 

 

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка