Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

„Партитура надчутливої душі”



Ознайомтеся із творчою особистістю Бориса Кудрика, його науковою, музично-критичною та композиторською спадщиною, завітавши у відділ літератури з мистецтва обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка на перегляд книжково-ілюстративної виставки „Партитура надчутливої душі”, присвяченої 115 річчю від дня народження.

   Народився Борис Кудрик в місті Рогатині у родині місцевого священика Павла Кудрика та Ірини з роду Герасимовичів.
   Навчався у Рогатинській гімназії, Віденському університеті. Працював в Рогатинській приватній гімназії вчителем музики і німецької мови. Згодом переїхав до Львова, де закінчив консерваторію Польського музичного товариства.
   Борис Кудрик працював викладачем Вищого музичного інституту ім. М. Лисенка у Львові та Львівській духовній семінарії. Він був винятковим педагогом завдяки своїй феноменальній пам’яті, унікальним енциклопедичним знанням, багатій образній уяві. Це була неординарна особистість, наділена від Бога непересічним талантом з гострим розумом, глибоким і широким світосприйняттям, вродженою інтелігентністю і добротою.
   Його перу належить багато музичних творів на релігійну тематику та світських пісень. Писав музику до творів Івана Франка, Уляни Кравченко. Є автором багатьох інструментальних творів. Врожай таланту Бориса Кудрика вимолотився над золотим зерном прекрасних мелодій: хорів, солоспівів, камерних творів, обробок народних пісень та творчих доробків натхненної праці.
   В 1945 році Борис Кудрик був заарештований. Працюючи в тайзі на лісорозробках у вільні хвилини пише фортепіанну сонату «Велике Різдво Бандур» та інші твори.
Борис Кудрик був музикантом широкої ерудиції. Та не все з його творчого доробку знайдено, але вже те, що повернуто, дає право стверджувати, що він зробив значний внесок у розвиток української фольклористики, музикознавства, у формуванні різних жанрів вітчизняної музики, і в першу чергу в розквіт хорового мистецтва краю.
   Розгорнута книжково-ілюстративна виставка представляє книги та періодичні видання, що знайомлять із творчою особистістю Бориса Кудрика –  людиною, сповненої великої поваги до культурних надбань і цінностей минулого.

Це, зокрема, видання:
Бурнашов Г.  Борис Кудрик: композитор. патріот, людина / Г. Бурнашов. – Івано-Франківськ. : Нова Зоря, 1997. – 80 с.
Воробець М. Творив для Бога і народу : [до 100-річчя від дня народж. комп.] / М. Воробець // Нова Зоря. – 1997. – 18 черв. – С. 4.
Толошняк Н. Борис Кудрик : [до 100-річчя від дня народж.] / Н. Толошняк // Музика. – 1997. – № 5. – С. 29-30.
Толошняк Н. Орфей з Рогатина / Н. Толошняк // Галичина. – 1997. – 18 черв. – С. 7. та інші.


Чекаємо всіх зацікавлених у відділі літератури з мистецтва.

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка