Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Причастя „Зимовим яблуком” від Ольги Слоньовської



3 березня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація поетичної збірки „Зимове яблуко” відомої прикарпатської поетеси, члена Національної спілки письменників України, професора кафедри української літератури Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Ольги Слоньовської.

Відкрила презентацію директор бібліотеки Людмила Бабій, відзначивши, що „Зимове яблуко" - це шоста поетична збірка авторки, книга легка, лірична, інтимна, яка якнайкраще відкриває духовний світ самобутньої поетеси та є симфонією любові як скарбу душі.

Людмила Василівна звернула увагу гостей на розгорнуту в літературно-мистецькій вітальні книжкову виставку „Ольга Слоньовська: за покликом високого світла", на якій представлений творчий доробок авторки.

Великою приємністю було те, що на святковому вечорі був присутній ректор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника професор Богдан Остафійчук. За його словами, Ольга Володимирівна є знаним на всю Україну науковцем та гордістю одного з провідних прикарпатських вузів.

Ведучий вечора Степан Хороб, доктор філологічних наук, директор інституту філології Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, наголосив на ліричності, щирості презентованої поезії, яка читається на одному подиху і на перше місце ставить Людину, її світ та духовність, розкриває тло людських взаємин і почувань. Відзначив професор і виразну національну закодованість віршів поетки, що сьогодні конче потрібна українцям, і багатогранність її творчості (поряд із презентованою збіркою часто згадувалася книга нарисів про полеглих воїнів-афганців, уродженців м. Івано-Франківська та області „В Афганістані, в „чорнім тюльпані", що писалася кров'ю серця авторки). Такі ж щирі і теплі слова звучали і від багатьох поважних  гостей: Г. Карась, Є. Барана, Я. Ткачівського, С. Процюка, Н. Стефурак, М. Лесюка, М. Ткачівської, Е. Турковської, М. Вайно та ін.

Сама авторка зазначила, що „Зимове яблуко" - це  сонячна, світла, радісна книга, що складається із вибраного з попередніх збірок „Соната для коханого", „Джоконда" і „Пектораль", доповненого новими творами, з передмовою М. Жулинського. Крім цього,  письменниця подає тут іронічну автобіографію, рецензії М. Ільницького, С. Пушика, Є. Барана, В. Погребенника, Е. Турковської. Ольга Володимирівна не тільки розповідала про секрети своєї творчості, а й ділилася  веселими спогадами дитинства.

Вибрані поезії із презентованої збірки („Шляхетне Ви, як нота, як акорд", „Підхоплюєш, розхристуєш, бентежиш", „Кожна жінка - печаль", „Не треба, Милий: ця печаль мине" та ін.) звучали у виконанні письменниці М. Вайно, студентів інституту філології Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. А музичним дарунком для присутніх стала пісня на слова О. Слоньовської „Доля" у виконанні Б. Грицишина.  

Завершилася презентація приємним дарунком: колектив обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка запропонував висунути книги Ольги Слоньовської на здобуття обласної премії ім. В. Стефаника: збірку „Пектораль" у номінації „Художня література (поезія)", а видання „В Афганістані, в „чорнім тюльпані" - у номінації „Документальна та науково-критична література".

Працівники книгозбірні  щиро вітають свого давнього друга, чарівну жінку і надзвичайно доброзичливу людину з виходом нової збірки та днем народження і бажають міцного здоров'я, родинного щастя й добробуту, натхнення у творчій діяльності, життєвих сонячних днів і довголіття.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка